Kiertotalous Track


Oulun yliopistossa on kehitetty menetelmiä teollisuuden sivuvirtojen hyödyntämiseksi siten, että robotti valmistaa sivuvirroista geopolymeeria. Geopolymeeri on sementin kaltainen aine.

Nyt tarvitaan juuri sinun panostasi ideoimaan, millaisia uusia tuotteita geopolymeerista voidaan valmistaa. Tule siis 19.11.2019 klo 10 Oulun yliopiston Tellukseen innovointitapahtuman starttiin, jossa muodostetaan tiimit ratkaisemaan isoa maailmanlaajuista haastetta teollisuuden sivuvirtojen kaupalliseen hyödyntämiseen!

Mukana hankkeessa on kolme suurta yritystä, joiden antamat haasteet tulevat tässä:

boliden logo.jpg

Kuonasta businesta

Boliden Harjavallan nikkelisulatolla syntyy rakeistettua nikkelikuonaa 220 000 tonnia vuodessa. Vain 30%:lle tästä kuonamäärästä on olemassa hyötykäyttöä. Sitä hyötykäytetään tällä hetkellä kattohuovan valmistuksessa ja puhallusrakeena. Kuona on tasalaatuista, väriltään tasaisen mustaa ja ominaispainoltaan hiekkaa raskaampaa.

Me haastamme sinut ideoimaan, minkälaisia uusia tuotteita nikkeliraekuonasta voidaan valmistaa.

https://www.boliden.com

Nikkeliraekuonaa varastoituna Harjavallassa

Nikkeliraekuonaa varastoituna Harjavallassa

Penkki raekuona-geopolymeeristä

Penkki raekuona-geopolymeeristä

 
saint_gobain_logo.jpg

Purkujäte tuottamaan

Purettavien rakennusten mineraalivillajätettä kertyy maailmassa valtavia määriä ja ne hävitetään nykyisin läjittämällä tai polttamalla kaatopaikoilla. Pelkästään EU:n alueella tästä aiheutuu kustannuksia 250 miljoonaa euroa joka vuosi!

Oulun yliopistossa on kehitetty menetelmiä mineraalivillan hyödyntämiseksi siten, että robotti valmistaa villasta geopolymeeria. Geopolymeeri on sementin kaltainen aine, jolla on kuitenkin selvästi alhaisemmat hiilidioksidipäästöt sementtiin verrattuna.

Nyt tarvitaan juuri sinun panostasi ideoimaan, millaisia uusia tuotteita geoplymeerista voidaan valmistaa. Katso alla oleva video ja ilmoittaudu mukaan ratkaisemaan isoa maailmanlaajuista haastetta yhdessä alan isojen yritysten kanssa.

Saint-Gobain on maailman suurimpia rakennusmateriaalien valmistajia. Suomessa Saint-Gobain valmistaa rakennuseristeenä käytettävää ISOVER-lasivillaa.

https://www.saint-gobain.fi/

Geopolymeerikeramiikan valmistus mineraalivillajätteistä

 
maxresdefault.jpg

Hiekan uudet ulottuvuudet


Keliber Oy:n rikastushiekkaa syntyy, kun litiumia sisältävä mineraali erotetaan malmista. Rikastusjäte ei ole likaista tai saastuttavaa, eikä se sisällä raskasmetalleja tai sulfaatteja muodostavia mineraaleja. Se sisältää samat mineraalit kuin rantahiekkakin.

Robotin avulla rikastushiekasta on mahdollista valmistaa geopolymeeria, jolloin hiekkarakeet muuttuvat yhtenäiseksi säätä ja kulutusta kestäväksi kappaleeksi.

Keliberin tuotannossa rikastushiekkaa syntyy valtavia määriä, 350 miljoonaa kg vuodessa! Mutta millaisia tuotteita rikastushiekkaa jalostamalla kannattaisi valmistaa?

https://www.keliber.fi/

Geotonipollareita

Geotonipollareita

Geotoniporsaita

Geotoniporsaita

Eristäviä geotonielementtejä passiivitalon rakentamiseen

Eristäviä geotonielementtejä passiivitalon rakentamiseen

 
Nimetön suunn.malli (2).png